Kenjutsu
Kenjutsu, iaijutsu (iaido), kendo’nun atası, Japonya’nın yaşayan en eski savaş sanatı.
Tenshin Shoden Katori Shinto Ryu ( 天真正伝香取神道流 ) Japonya’nın yaşayan en eski savaş sanatıdır. Katori shinto ryu kılıç sanatı (kenjutsu) dışında Iaijutsu (Kılıç Çekme Sanatı), Bojutsu (Uzun sopa sanatı), Naginatajutsu (Uzun kılıç sanatı), Sojutsu (Mızrak sanatı) ve Shurikenjutsu ( Fırlatma bıçağı sanatı ) içerir.
Eğitimin temelinde kenjutsu (kılıç teknikleri) vardır.
Öğrenciler sadece kılıç değil bunun yanında bo (uzun sopa), naginata (kılıçlı sopa) , yari (mızrak) gibi farklı silahları da kullanabilmek için yetiştirilmektedir.
KENDO
Kendo nedir?
Kendo, kelime anlamıyla ken(剣) kılıç /do(道) yol yani kılıcın yolu, samurayların yüzyıllardır çalıştığı kılıç kullanım tekniklerinin modern halidir. Bir budo dalı olarak temelde pek çok diğer geleneksel savaş sanatıyla benzer şekilde, insan karakterini disipline sokmayı amaçlar. Bu uğurda kılıcın prensip ve uygulamalarıyla dolu sonsuz bir yoldur.
Kendo bize ne kazandırır?
Kendo hızlı düşünerek doğru karar vermeyi, bu kararı uygularken bedenin ve zihnin beraber çalışmasını amaçlar. Nezaketi, zarafeti, onuru ve saygıyı öğretir. Kendo yapan birey, sürekli kendini daha iyiye götürmeyi amaçlar. Bu uğurda kılıç sadece rakibe değil kendimize de doğrultulmalıdır. Bu şekilde kendini geliştirme yollarını öğrenen birey, hayatının her alanında da bunu uygulayabilir.
Çalışmalar ne şekilde yapılır?
Kendo, çok küçük yaşlarda başlanabildiği gibi, herhangi bir yaşta başlanıp, hayatın sonuna kadar sürdürülebilicek bir yoldur. Yaş, cinsiyet, boy, kilo ayrımı yoktur. Çalışmalar, bambu veya tahta kılıçla ve koruyucu zırh giyilerek yapılır. Bambu kılıç (shinai), darbeyi emmesi amaciyla 4 parça bambudan özel olarak Kendo için imal edilmiştir. Temel Kendo çalışmaları, bireysel hareketler ve eşli çalışmalar olarak yapılabilir. Bireysel hareketler, boşluğa veya cansız bir hedefe kılıç hamleleri yapılarak çalışılır. Eşli çalışmalar, karşılıklı belirli hedef noktalara yapılan hamleler ve karşı hamlelerden oluşan kılıç tekniklerini içerir. Karşılıklı yapılan bu çalışmalarda sakatlık oranı ve ciddiyeti, günümüzde yapılan futbol, basketbol ve voleybol gibi takım sporlarından veya darbe içeren dövüş sporlarından çok daha düşüktür.
Eskrim; kılıç vb. aletler ile yapılan sporun adıdır. Kılıç gibi uzun ama rakibe zarar vermeyen, esnek yuvarlak uç gibi özellikteki aletler kullanılır. Kullanılan kılıcın uç kısmında düğme vardır. Bu düğme karşı tarafa değdirilmesi için bulunur. Metal yapıdadır. Eskrim sporunun tekniği defans ve ataktan ibarettir. Atak ve defans için standart kurallar geçerlidir. Türkiye de eskrim sporu genellikle kılıç sanatı olarak bilinmektedir. Karşılıklı iki rakip arasında geçen çekişmeli düellodur.
Eskrim sporu ülkemiz için yeni bir spor dalıdır. Ancak hız, kuvvet, tepki verme, olaylar karşısında karar verme ve uygulama gibi bedenin farklı bölgelerini geliştiren ve koordine eder.
Eskirim sporunda kullanılan kılıca benzer aletler şunlar:
- Epe
- Flöre
- Kılıç
Birbirinden farklı yapıdaki bu aletlerin eskrimde farklı stratejileri mevcuttur. Ancak eskrimin yapıldığı düello alanı, belirlenen kurallar ve puanlama aynıdır. Rakibe zarar vermeden yapılan düellolarda kılıca benzer aletlerin ucundaki metal butonu rakibin vücudunda belirlenen geçerli alanlara değdirerek puan kazanmaktır.