Düzenli fiziksel aktivite yapmak su kaybının artmasına neden olur. Sporcular için tek temel içeceğin su olduğunu bilerek, sporcuların sıvı alımını, harcanan fiziksel çabaya göre uyarlamaları önemlidir. Üstelik terleme de ilave su kaybını yansıtır. Bu nedenle sporcular günlük spor aktivitelerine göre su alımlarını ayarlarken normal su dengesini de korumayı unutmamalıdır. Genel bir kural olarak bir yetişkinin günde 2, hatta 2,5 litre suya ihtiyacı olduğu bir gerçektir. Dehidrasyonun etkileri nelerdir? Su kaybetmek kilo vermek demektir . Spor yaparken her zaman susamadan önce
bile su içmelisiniz. Peki içmezseniz? Vücut ağırlığının %3'ünden fazlası dehidrasyona bağlı olarak:
Vücut ısısı artar ve susuzluk hissi oluşur.
Çok belirgin bir susuzluk hissiyle birlikte rahatsızlık riski.
Böbrek tıkanıklığı, ağız kuruluğuyla, kan konsantrasyonunun artması.
Ciddi hastalık riski, kalp-solunum durması, insan performansında %20 ila 30 azalma, spor performansında azalma. Peki, harcanan efor göz önüne alındığında bir sporcu suyu nasıl içmelidir? Tüketeceğiniz litre su miktarını belirlemeyi düşünmeden önce kendi spor yoğunluğunuzu göz önüne almalısınız. Nitekim içilecek litre su miktarını belirlemek için gösterilen çabanın yoğunluğuna bakılır. Bir sporcu için bu sayı önemli ölçüde değişebilir. Bu nedenle spor antrenörleri üyelerine egzersiz sırasında su tüketimini hatırlatır. Bir bardak su 200 ml suya denk gelir ve dolayısıyla bu, iyi bir su dengesine karşılık gelir.
Egzersiz koşullarına ve antrenman sonrasına bağlı olarak su alımı daha fazla olabilir ve bu nedenle aşırıya kaçmadan yapılabilir. İyi hidrasyon kas iyileşmesinde önemli bir faktördür. Sporunuzu başarılı bir şekilde gerçekleştirmek için su önemli bir unsurdur. Bu nedenle sıvı alımınızı ihmal etmeyin!